Wednesday, November 25, 2015

Homestay Keretasewa

Muzium Islam di Bandar Hilir, Melaka

Merupakan antara tempat menarik diMelaka yang sering dikunjungi pelancong. Muzium ini terletak di Jalan Kota, berhadapan ibu pejabat Polis Pelancong dan hanya beberapa minit berjalan kaki dari TheStadthuys. Muzium ini terletak di bangunan tiga tingkat yang dibina pada tahun1850 dan telah diwartakan sebagai antikuiti dibawah Akta Antikuiti 1976.


Di Muzium ini, terdapat 8 buah ruang pameran yang mempunyai temanya yang tersendiri. Bahan pamerannya yang disusun mengikut kronologi kedatangan Islam di Melaka dan bagaimana ia tersebar ke seluruh negara. Ia juga menunjukkan hubungan Melaka dengan pusat Islam yang lain seperti China, India, negara-negara Arab dan Asia Tenggara.


"Malacca Islamic Museum - Exhibition" by Chongkian - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malacca_Islamic_Museum_-_Exhibition.JPG#/media/File:Malacca_Islamic_Museum_-_Exhibition.JPG

Terdapat juga kitab suci Al-Quran yang bersaizbesar dimana setiap hurufnya adalah sebesar empat hingga lima inci. Selain itu terdapat salinan Al-Quran dalam bahasa Mandarin dan Al-Quran yang ditulis tangan.Terdapat juga buku-buku yang diterbitkan mengenai Islam dipamerkan di muzium ini.

Di salah satu ruang pameran, terdapat artifak Islam seperti kotakmempamerkan keris yang diukir dengan ayat-ayat suci Al-Quran, wang syiling dansenjata yang diukir dengan kaligrafi khat dan ayat-ayat suci Al-Quran.


Homestay Keretasewa

About Homestay Keretasewa -

HOMESTAY KESIDANG DI BANDAR MELAKA.. Kami menyediakan homestay yang selesa, murah dan dekat dengan tempat pelancongan terutama di Bandar Melaka, bandar Hilir dan Klebang. Hubungi saya melalui Tel/Whatsapp 019-6507363 untuk maklumat lanjut atau tempahan.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner