Tuesday, December 15, 2015

Homestay Kesidang

Muzium Orang Asli di Ayer Keroh, Melaka

"Aborigines Museum" by Chongkian - Karya sendiri. 
Muzium Orang Asli terletak bersebelahan Taman Buaya, Ayer Keroh, Melaka, Malaysia. Muzium ini telah dibuka kepada orang ramai pada 3 Februari 1997. Muzium ini ditubuhkan untuk mempamerkan warisan serta sosio-budaya masyarakat orang asli khususnya di negeri Melaka dan Malaysia amnya. Selain itu untuk mempamerkan cara hidup serta alat-alat yang digunakan sebagai keperluan harian antaranya ukiran patung, pakaian, alat memasak dan sebagainya. Dan juga untuk memelihara dan menjaga warisan budaya serta pusaka orang asli yang kian pupus ditelan arus pembangunan.


Muzium di Melaka ini mengkhusus kepada memperagakan bahan dan peralatan harian suku kaum asli seperti Senoi, Jah Hut dan Mah Meri.

Terdapat lebih 5 buah galeri dan tema dipaparkan di Muzium ini seperti kaedah-kaedah menangkap ikan, peralatan pertanian, ruang dapur dan bilik tidur serta senjata-senjata yang digunakan. Antara bahan tarikan ialah peralatan di rumah, alat pemburuan, upacara sewang dan sebagainya. Muzium terbaik untuk memperkenalkan corak hidup dan kepercayaan masyarakat yang menyimpan seribu satu misteri.

Pada asalnya Muzium Orang Asli ini  terletak di dalam Hutan Rekreasi Ayer Keroh di bawah pengawasan jabatan Perhutanan sebelum dipindahkan ke sebuah tapak baru bersebelahan Taman Buaya oleh Perbadanan Muzium Melaka pada Disember 1996 bagi meningkatkan sambutan orang ramai. Muzium ini diadaptasikan dari replika rumah orang asli yang terdapat di negara ini.

Muzium ini di buka dari jam 9 pagi - 5.30 petang (Ditutup pada hari Isnin) dan bayaran masuk adalah RM2.00 untuk dewasa dan RM1.00 untuk kanak-kanak


Homestay Kesidang

About Homestay Kesidang -

HOMESTAY KESIDANG DI BANDAR MELAKA.. Kami menyediakan homestay yang selesa, murah dan dekat dengan tempat pelancongan terutama di Bandar Melaka, bandar Hilir dan Klebang. Hubungi saya melalui Tel/Whatsapp 019-6507363 untuk maklumat lanjut atau tempahan.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner